ΕΚΠΝΟΗ

Ted Chiang, εκδόσεις Ίκαρος

Ο Ted Chiang χρησιμοποιεί την επιστημονική φαντασία και την γραφή του, για να φέρει στην πραγματικότητα, να παρατηρήσει και να μελετήσει τα πιο καίρια ερωτήματα του ανθρώπινου είδους. Αυτά που υπάρχουν από τότε γεννήθηκε και αυτά που προέκυψαν τώρα που η τεχνολογική πρόοδος είναι ταχύτερη από ποτέ. 

Η ιδιοφυΐα του έγκειται στο ότι ενώ αγγίζει τα πιο βαθιά  και απόκρυφα νεύρα της υπαρξιακής μας μοναξιάς και μελαγχολίας, δεν τους προσθέτει βάρος. Οι ερωτήσεις γίνεται πιο ανάλαφρες. Και αυτό είναι τεράστιο επίτευγμα. Γιατί έτσι η ζωή και ο άνθρωπος αποκτούν θέση στο σύμπαν, αποκτούν νόημα και προορισμό. Μπορεί να μην είναι το κέντρο, να μην είναι σημαντικός μπροστά σε ένα αχανή χωροχρόνο γεμάτο γαλαξίες, αλλά ξαφνικά αυτό δεν πειράζει. 

Αυτό, είναι απλά εντάξει. 

Και αυτό είναι ελπίδα. 

 Έτσι επέρχεται μια αποδοχή, που με τη σειρά της φέρνει ηρεμία και ισορροπία απέναντι στην ολότητα του Κόσμου.

[Αναλογίσου το θαύμα που είναι η ύπαρξη και νιώσε χαρά που έχεις τη δυνατότητα να το αναλογιστείς]

Οι εννιά του ιστορίες συμβαίνουν εδώ, σε έναν κόσμο σαν το δικό μας ή αρκετά κοντά σε αυτόν. Έναν κόσμο με ανθρώπους ή κάτι σαν ανθρώπους, κάτι ή κάποιους σαν εμάς, που νιώθουν περίπου σαν εμάς. 

Ποια μορφή ζωής είναι αληθινά ζωντανή; Πως να ήταν τα ταξίδια στο χρόνο. Τι είναι η ελεύθερη βούληση και που συναντιέται; Ποια είναι η αξία μιας ανάμνησης; Πως θα ήταν τα πλάσματα φτιαγμένα σε έναν πλανήτη-γη με άλλους φυσικούς νόμους; Τι κάνουμε εδώ; Γιατί είμαστε; 

Η Εκπνοή γίνεται αφορμή για στοχασμό, για ουσιαστική σκέψη και κριτική απέναντι στην ύπαρξη και στην κοινωνική δομή και νόρμα, κριτική απέναντι στο μέλλον που έρχεται και σε όλες τις καινοτομίες που θα φέρει. Αφορμή για καθημερινή επιστροφή στο μικρό μέρος ασφαλείας που χτίζει ο κάθε ένας στην ψυχή του, μακρυά από το άγχος της καθημερινότητας και κοντά στο κέντρο του, στη χαρά του που έχει αυτή τη μορφή, την ανθρώπινη, που μπορεί να σκέφτεται, να αγαπά, να αγωνία. 

Είναι λοιπόν η Εκπνοή του Ted Chiang και μια μεγάλη ανάσα για τον αναγνώστη, μια ανάσα πιο κοντά στην χαρά της ύπαρξης και της ζωής, πιο κοντά στη χαρά που φέρνει το τώρα, αυτή η συγκεκριμένη στιγμή, που έχει ήδη περάσει.

[Μερικοί βρίσκουν ειρωνικό το γεγονός ότι η μελέτη του εγκεφάλου μας δεν αποκάλυψε τα μυστικά του παρελθόντος, αλλά το τι μας περιμένει στο μέλλον. Εγώ ωστόσο εξακολουθώ να πιστεύω ότι μάθαμε και κάτι σημαντικό για το παρελθόν. 

Το σύμπαν ξεκίνησε σαν μια πελώρια κρατημένη ανάσα που βγήκε. Κανείς δεν ξέρει γιατί, αλλά όποιος και αν είναι  ο λόγος, χαίρομαι που συνέβη, γιατί σε αυτό χρωστάω την ύπαρξή μου. Κάθε επιθυμία και κάθε μου σκέψη δεν είναι παρά, λίγο πολύ, μικρές δίνες που δημιούργησε η σταδιακή εκπνοή του σύμπαντος μας. Κι ώσπου  αυτή η μεγάλη εκπνοή να ολοκληρωθεί, οι σκέψεις μου θα συνεχίσουν να ζουν.]

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s